Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 04.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg mye fersk fokksnø. Fare for naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Store skred kan fortsatt løsne naturlig.

Snøbyger sammen med sterk vind i flere dager bygger opp store fokksnøflak i østvendte sider. Disse flakene kan løsne av seg selv eller være svært lette å løse ut.

Vær obs på at det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket. Disse lagene kan påvirkes med økt belastning fra nedbør og utløse skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 3. februar 2024

Fredag ettermiddag var det en rask temperaturstigning og det kom regn opp til ca 1400 moh. Lørdag har temperaturen gått ned og regn har gått over til snøbyger. Det har ellers kommet mye snø i regionen den siste uka i kombinasjon med kraftig vind fra vest.

Det finnes flere vedvarende svake lag. Kulde etter nyttår førte til kantkorndanning i overflaten, som ble snødd ned 13.-14.01.
Det finnes også et kantkornlag i øvre del av skarelaget, fra 16.desember, og ved bakken.

Fredag har et svært stort snøskred gått over fylkesveg 55 i Balestrand.
Fredag kveld er det observert mange naturlig utløste skred i Jostedalen . Antatt å være størrelse 2 og 3.
Fredag er det observert naturlig utløst skred fra Togga i Sogndal. Skredet stoppet 50-100 m før veien.
Fredag har det blitt registrert et automatisk detektert snøskred i SV-vendt side i Luster, størrelse ukjent. I tillegg til mange mindre skiløper utløst skred i Rindabotn.

Lørdag er det observert naturlig utløste skred fra Kinnfokfjellet i Luster.

Rundt midnatt natt til lørdag var makstemperaturen på værstasjonen Spørteggbu 8 plussgrader på 1566 moh. På Sognefjellshytta, 1410 moh, var temperaturen så vidt under 0 grader på samme tidspunkt. Temperaturer går gradvis ned i løpet av lørdag.

Fjellvær

Lørdag 3. februar 2024

30 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til lørdag. Sterk kuling fra vest, endring til liten storm fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 4. februar 2024

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra vest. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS